In de winter energie besparen met de cv-ketel

In de winter energie besparen met de cv-ketel

Tijdens de koude maanden slaat de verwarming regelmatig aan om te zorgen voor een aangename temperatuur in huis. Hierdoor neemt het energieverbruik toe. Toch zijn er mogelijkheden om ook in de winter het verbruik van uw toestel, en dus de energierekening, te verminderen. Hoe? Dat vertellen we in dit artikel. 

 

Gebruik de eco-functie van de verwarmingsketel

Om te zorgen dat u snel warm water uit de kraan krijgt, houden verschillende toestellen een kleine hoeveelheid warm water. Om het water op temperatuur te houden, verbruikt de ketel extra energie. Verschillende cv-ketels hebben een eco-stand en met deze stand kunt u voorkomen dat de cv-ketel extra energie verbruikt. Het toestel verwarmt dan pas water als u de kraan opent. Het kost wel iets meer water, omdat het iets langer duurt voordat het water warm is. Maar desondanks bespaart u wel energie. 

 

Vervang een oud verwarmingstoestel

Heeft u nog een VR-ketel of een cv-ketel die al aardig op leeftijd is (12 jaar of ouder), dan kunt u flink besparen met een nieuwe cv-ketel. Moderne HR-ketels zijn efficiënter, waardoor ze minder energie verbruiken. Ook zijn deze ketels zuiniger in verbruik dan hun voorgangers, waardoor u al zo'n 10% kunt besparen op energieverbruik. Het vervangen van de cv-ketel kan dus al snel interessant zijn als u energie (en dus ook geld) wilt besparen. 

 

Kies voor een hybride optie

U kunt uw gasverbruik ook verminderen met een hybride warmtepomp die samenwerkt met uw cv-ketel. De warmtepomp haalt energie uit de omgeving, waardoor uw energieverbruik daalt. De cv-ketel is verantwoordelijk voor het warm water in de keuken en badkamer. Daarnaast springt de cv-ketel, als het nodig is, bij op koude dagen. Een hybride warmtepomp is niet geschikt voor iedere woning, uw woning moet namelijk goed geïsoleerd zijn. Daarnaast is een voorwaarde dat uw cv-ketel 'hybrid ready' is. Met zonnepanelen op uw dak kunt u onder andere de stroom die de warmtepomp verbruikt zelf opwekken. Met een warmtepomp maakt u de woning duurzamer, het zorgt ervoor dat de woning een beter energielabel krijgt. 

 

Voeg een vuilafscheider toe aan de installatie

Het water dat door de verwarmingsbuizen in uw woning stroomt, kan vuil worden. De vervuiling zorgt soms voor storingen of problemen in de cv-ketel. Met een vuilafscheider wordt het vuil uit het verwarmingswater automatisch gefilterd. Ook zorgt de vuilafscheider ervoor dat de cv-ketel langer meegaat en storingen voorkomt.

 

Overweeg een nieuwe plek voor de cv-ketel

Hoe langer het water onderweg is naar de radiatoren en kranen in uw woning, hoe meer het water kan afkoelen. De plek van uw verwarmingstoestel speelt hier een belangrijke rol. Oude toestellen zijn vaak groot, waardoor ze slechts op enkele plekken in huis geïnstalleerd konden worden. Nieuwe cv-ketels zijn compacter en kunnen dus ook op een andere centrale plek in huis geplaatst worden, waardoor er minder warmteverlies is en u ook sneller warm water krijgt. Overweegt u om uw cv-ketel te laten vervangen? Bekijk dan eens samen met de installateur of een nieuwe locatie mogelijk is in uw woning.

 

Pas de snelheid van de pomp aan

De pomp in uw cv-ketel zorgt voor de verspreiding van het warme water. Hoe sneller het warme water door uw woning stroomt, hoe minder warmte er afgegeven kan worden aan de verwarming. Het kan daarom interessant zijn om de pomp af te (laten) stellen, zodat het water meer tijd krijgt om de radiatoren te verwarmen. Nieuwe cv-ketels regelen deze snelheid zelf, oudere toestellen hebben vaak de mogelijkheid om dit zelf in te stellen. Heeft u een wat ouder toestel, dan is het dus zeker de moeite waard om hier even naar te kijken. 

 

Periodiek cv-ketel onderhoud

Als u de cv-ketel periodiek onderhoudt, is deze een stuk energiezuiniger. Bij periodiek onderhoud wordt de ketel regelmatig grondig nagelopen, schoongemaakt en energiezuinig afgesteld. Daarnaast kunnen defecte, versleten onderdelen op tijd worden herkend en vervangen. Hiermee voorkomt u onnodige storingen. En goed onderhoud zorgt ook voor een langere levensduur van de ketel.

 

Cv-ketel onderhoud

Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 redenen om uw cv-ketel te vervangen
4 redenen om uw cv-ketel te vervangen

Wanneer is het tijd voor een nieuwe cv-ketel? In de meeste gevallen wordt een cv-ketel vervangen na 12 tot 15 jaar, omdat de cv-ketel dan aardig...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.