< Terug naar nieuws

 

Meer slachtoffers door koolmonoxide

03-11-2014

Bron: EO.nl


De afgelopen jaren zijn er steeds meer slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging als gevolg van problemen met cv-ketels.

 

Dat blijkt uit onderzoek van het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek. In 2013 waren er voor het eerst beduidend meer slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging met CV ketels dan met geisers. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, stelt in Dit is de Dag Onderzoek dat er behoorlijk wat slachtoffers vallen door het installatiewerk van installateurs zonder papieren.

 

Jaarlijks zijn er gemiddeld 100 gewonden en tien doden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. De overheid zet al jaren in op het terugdringen van oude open geisers, vanwege de verhoogde risico’s ervan op koolmonoxide ongelukken.

 

Uit onderzoek van Dit is de Dag Onderzoek blijkt dat koolmonoxide ongelukken met cv-ketels de afgelopen jaren toenemen. Hiervoor analyseerde Dit is de Dag meer dan 200 door Kiwa geregistreerde incidenten met koolmonoxide in de afgelopen zeven jaar. In 2013 waren er zelfs beduidend meer slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging met CV-ketels dan met geisers. 83 slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging met cv-ketels versus 30 slachtoffers met geisers.

 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek gestart naar ongevallen met koolmonoxide. Voorzitter Tjibbe Joustra in Dit is de Dag Onderzoek: “Koolmonoxide is een onderschat probleem”. Joustra stelt dat hij signalen heeft ontvangen dat er slachtoffers vallen door het installatiewerk door vakonbekwame installateurs. Joustra: “Hier vallen behoorlijk wat slachtoffers. Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren. Daar hebben mensen gewoon recht op”.

 

Volgens Charles Meijer van Brandweer Nederland zijn er meer koolmonoxide incidenten met cv-ketels door de toename van onbekwame installateurs op de markt. Meijer: “Er moeten eisen worden gesteld aan de kwaliteit van installateurs. Het is nodig dat dit vanuit de rijksoverheid wordt geregeld”. Daarnaast pleit Meijer voor een acuut verbod op open geisers omdat de afbouw ervan te traag gaat.

 
Voorkom koolmonixidevergiftiging!

Voorkom koolmonoxidevergiftiging met een Service- en Onderhoudsabonnement van Kemkens! Met een Service- en Onderhoudsabonnement weet u zeker dat u goed zit. Onze monteurs voeren periodiek onderhoud uit aan de cv-ketel en controleren deze met speciale meetapparatuur op de uitstoot van koolmonoxide. Onveilige situaties worden direct aangepakt!

 

< Terug naar Nieuws

 

Meer weten over koolmonoxidevergiftiging?

Vul hieronder uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens gebruikt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken en u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie en afmeldmogelijkheden vindt u in ons privacy statement.

 
 

 

Wilt u weten hoe Kemkens omgaat met uw persoonsgegevens, bekijk dan ons privacy statement.

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.