
CV-ketels Redenen vervangen cv-ketel 2 min. leestijd - 4 redenen om uw cv-ketel te vervangen. Wanneer is het tijd voor een nieuwe cv-ketel? In de…
Artikel lezen 2 min. leestijd –
Bent u op zoek naar een nieuwe verwarmingsinstallatie, dan staat u voor de volgende keuze: neemt u een gasgestookt- of een elektrisch toestel? De politiek zet zich erg in voor het verduurzamen van woningen en het verminderen van de CO2-uitstoot. We zoeken dan ook steeds vaker naar een alternatief voor de gasgestookte cv-ketel, zoals een elektrische cv-ketel. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? We vertellen u er alles over op deze pagina!
Het grootste verschil tussen de ‘gewone’ cv-ketel op gas en de elektrische cv-ketel is dat de gasgestookte cv-ketel CO2 uitstoot. De ketel verbrandt aardgas om water te verwarmen. Bij die verbranding komen er rookgassen vrij. Deze rookgassen verlaten de woning via het rookgaskanaal.
De elektrische cv-ketel verwarmt de woning op elektriciteit. Een groot voordeel is dus dat u geen CO2 uitstoot bij het verwarmen van de woning. Er is dan ook geen rookgaskanaal meer nodig. Maar er is ook een nadeel. Een elektrische cv-ketel zorgt, in tegenstelling tot de combiketels, alleen voor verwarming. Het toestel kan dus niet worden gebruikt om tapwater te verwarmen voor de badkamer en keuken. Hiervoor zal u nog een tweede toestel aan moeten schaffen zoals bijvoorbeeld een (zonne)boiler.
Een elektrische cv-ketel klinkt als een mooi alternatief, want u vermindert de CO2 uitstoot. Maar er is nog een ander punt waar we rekening mee dienen te houden: de energiekosten. In verhouding is er meer elektriciteit nodig dan gas om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Een elektrische cv-ketel draagt dus wel bij aan een beter milieu maar draagt niet bij aan een lagere energierekening.
De kosten voor een elektrische cv-ketel zijn ongeveer gelijk aan de kosten voor een gasgestookte cv-ketel. U dient er echter wel rekening mee te houden dan een elektrische cv-ketel enkel de woning kan verwarmen. Voor het verwarmen van het tapwater dient u dus nog een tweede toestel aan te schaffen zoals bijvoorbeeld een (zonne)boiler. Bovendien is niet iedere woning geschikt om verwarmd te worden met een elektrische cv-ketel. De woning dient immers goed geïsoleerd te zijn. Dit kan dus betekenen dat u de woning eerst aanvullend moet isoleren voordat u een elektrische cv-ketel aanschaft.
Als we al deze punten bij elkaar optellen is de totale investering van een elektrische cv-ketel (aanzienlijk) duurder dan de kosten voor een traditionele cv-ketel.
Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u subsidie aanvragen voor duurzame maatregelen, zoals een zonneboiler en warmtepomp. Helaas is er geen subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een elektrische cv-ketel. Als u kiest om uw gas cv-ketel te vervangen voor een elektrische ketel, is het niet mogelijk om aanspraak te maken op een subsidiebedrag. Voor de zonneboiler kunt u wel gebruikmaken van de subsidieregeling.
Als specialist op het gebied van cv-ketels adviseren wij vrijwel altijd om voor nu nog te kiezen voor een cv-ketel op gas. Simpelweg omdat de kosten voor een elektrische cv-ketel momenteel nog relatief hoog zijn. Wij bieden dan ook geen elektrische cv-ketel aan.
Naast het kopen van een gasgestookte cv-ketel is het bij ons ook mogelijk om een cv-ketel te huren. Door het huren van een cv-ketel bent u flexibel en zou u later altijd nog kunnen beslissen om over te stappen naar een hybride- of volledig elektrische verwarmingsinstallatie. Wilt u op korte termijn een duurzaam alternatief, dan is een hybride warmtepomp ook een goede optie. De hybride warmtepomp kunt u combineren met een cv-ketel en is een goede tussenstap naar gasloos wonen. Deze installatie is zelfs geschikt bij woningen met matige isolatie en dubbel glas!