Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.
airco-merken-1900×500

2 min. leestijd –

Lekker koel met een airco

Tijdens de warme zomerdagen kan de temperatuur in huis snel stijgen. Erg vervelend, want tijdens deze dagen is het heerlijk om binnen te kunnen afkoelen. Een airco biedt de oplossing. Zo bent u altijd verzekerd van een koel huis. Maar hoe werkt een airco en welke soorten airco’s zijn er? U leest het hieronder.

Hoe werkt een airco

Een airco haalt de warme lucht uit een ruimte en voert deze via koelleidingen, of een afvoerslang, af naar buiten. Vervolgens wordt er gekoelde lucht naar binnen geblazen. Deze wordt gekoeld door middel van een compressor met koelvloeistof. Door het afkoelen van de lucht, zal de in de lucht aanwezige waterdamp condenseren. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid in uw woning af en kan de lucht droger aanvoelen. Naast koelen en ontvochtigen kunnen airco’s tegenwoordig ook verwarmen en ventileren.

Soorten airco’s

Bij de aanschaf van een airco kunt u kiezen uit een vaste (split) airco of een mobiele airco. Ze werken in principe hetzelfde, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen.

Split airco

Een split airco wordt op een vaste plek in huis gemonteerd en bestaat uit twee delen: een binnen- en een buitenunit. De binnenunit wordt aan de wand van de gewenste ruimte gemonteerd. De buitenunit wordt, zoals het woord al zegt, aan de buitenkant van de woning geplaatst. Vaak is dit aan de gevel of op een plat dak. Een split airco kent twee varianten:

  • single-split unit: het systeem bestaat uit één binnen- en een buitenunit. Hij is geschikt voor het koelen (of verwarmen) van één ruimte.
  • multi-split unit: het systeem bestaat uit één buitenunit en meerdere binnenunits. Hiermee kunt u meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen (of verwarmen), elke ruimte heeft een eigen binnenunit.

Met een vaste airco heeft u vrijwel geen last heeft van lawaai in huis. Dat is een groot voordeel. Het gedeelte van de installatie dat het meest geluid produceert, bevindt zich namelijk buiten. Wel zijn de geluideisen voor airco’s per 1 april 2021 aangescherpt. ‘s-Nachts mag er maximaal 40 decibel worden waargenomen op de erfgrens met de buren. Deze maatregel is bedoeld om geluidsoverlast zo veel mogelijk te voorkomen. Ook wil de overheid met deze maatregel de ontwikkeling van stillere airco’s bevorderen.

Mobiele airco

Een mobiele airco staat op wieltjes en is dus eenvoudig verplaatsbaar. Dit type airco hoeft niet geïnstalleerd te worden en is direct klaar voor gebruik. Hij heeft geen buitenunit. De warmte wordt via een afvoerslang naar buiten afgevoerd. Hiervoor wordt vaak een raam- of deurkozijn gebruikt. Dit kan gevolgen hebben voor het rendement van de mobiele airco. Via het open raam of de open deur kan warme lucht de woning binnenkomen. U kunt dit grotendeels voorkomen met een raam- of afdichtingsset.  Een ander nadeel van de mobiele airco is dat er meer geluid in de woning is waar te nemen. Alle onderdelen zijn immers verwerkt in één toestel welke in de woning wordt geplaatst. Bij een vaste airco wordt het meeste geluid geproduceerd door de buitenunit.

Airco onderhoud

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw airco, is regelmatig onderhoud erg belangrijk. Hiermee verkleint u de kans op storingen en blijft de airco in topvorm. Tijdens het onderhoud wordt onder andere de werking van de airco gecontroleerd en zowel de binnen- als buitenunit schoongemaakt. Zo bent u altijd verzekerd van een gezond en fris binnenklimaat.

kussens
Vorig artikel De perfecte slaapkamertemperatuur
Volgend artikel Koolmonoxidevergiftiging
cv-ketel-installatie-2-e1704978036139