
Airco Veelgestelde vragen over airco's 2 min. leestijd - Veelgestelde vragen over airco’s Steeds meer mensen hebben een airco in huis. Dat is niet heel…
Artikel lezen 3 min. leestijd –
De woning verwarmen met een airco, ja dat kan! Tegenwoordig kunnen de meeste airco’s naast koelen ook verwarmen. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning (gedeeltelijk) te verwarmen. Hierdoor bespaart u op uw gasrekening en bent u minder kwetsbaar met betrekking tot veranderende energieprijzen.
Airco’s werken op een vergelijkbare manier als een warmtepomp. Een airco die ook kan verwarmen is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Om te koelen wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd naar buiten. Bij verwarmen werkt dit andersom. Dan wordt er door het buitendeel warmte uit de buitenlucht onttrokken. Dit wordt vervolgens naar het binnendeel vervoerd die er vervolgens voor zorgt dat de warme lucht verspreidt wordt in de ruimte. Dit kan zelfs bij koude buitentemperaturen. De installatie gebruikt dus de warmte uit de omgevingslucht om de woning te verwarmen. Hierbij worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar duurzame energie. Dit maakt het een milieuvriendelijk apparaat.
Het kan zo zijn dat het voor u voordeliger is om uw woning (gedeeltelijk) te verwarmen met een airco dan met een cv-ketel. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur, de COP, de isolatiewaarde van uw woning, het afgiftesysteem en uw energietarieven. Onze adviseurs kunnen u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek verder informeren over de mogelijke besparingen.
Een centrale verwarmingsinstallatie maakt gebruik van radiatoren, vloerverwarming of convectoren om de woning te verwarmen. Middels één of meerdere van deze punten wordt warmte overgedragen aan de woning. Neem nou bijvoorbeeld een radiator. Warm water stroomt door de radiator om de lamellen op te warmen. Uiteindelijk kan deze warmte worden overgedragen aan de ruimte. Dit wordt ook wel stralingswarmte genoemd. Op het moment dat de cv-ketel stopt met verwarmen blijft de radiator toch nog een tijdje warm. De lamellen vormen een grote warme massa welke langzaam afkoelt.
Bij het verwarmen met een airco werkt dit echter anders. Een airco ‘blaast’ middels een ventilator geforceerd warme lucht de ruimte in en straalt geen warmte af. Airco’s hebben (automatisch) bewegende luchtkleppen, zogenaamde swing-mode. Hiermee kan warme lucht op de door u gewenste wijze de ruimte worden ingestuurd. Deze luchtstroom kan vervelend zijn als u daar precies zit. Er kan soms ook last zijn van ‘trek’ in huis. U kunt dit oplossen door de stand van de luchtkleppen handmatig in te stellen en iets meer naar boven te richten. Dit kan wel gevolgen hebben voor het verwarmen van de ruimte. Houd er ook rekening mee dat de lucht door verwarmen met een airco droger kan zijn dan verwarmen met radiatoren.
Hoeveel u uiteindelijk betaalt voor de airco hangt af van de keuzes die u maakt bij de aanschaf. Hierbij kunt u denken aan het type, vermogen, aantal units en merk. Het is aan te raden om de meest energiezuinige airco te kopen. Deze zijn misschien iets duurder in aanschaf maar uiteindelijk bespaart u hiermee het meest op de energiekosten. Lees hier waar u op moet letten bij de aanschaf van een airco.
De airco werkt op elektriciteit. Hoeveel dat precies is, hangt af van een aantal factoren. Door het gebruik van de airco zal uw jaarlijks stroomverbruik in ieder geval gaan stijgen. Aan de andere kant is het mogelijk voor u om te gaan besparen op de gasrekening. Gelukkig is er een mogelijkheid om het extra stroomverbruik te compenseren, namelijk met zonnepanelen. Door het plaatsen van zonnepanelen kunt u de extra stroom die de airco verbruikt (deels) zelf opwekken. Hierdoor heeft u minder of geen last van een stijgende energierekening.
Er zitten zowel voor- als nadelen aan het verwarmen van de woning of ruimte met een airco. Wij zetten ze op een rijtje.
Wilt u uw huis duurzaam verwarmen? Dan is een airco, oftewel een lucht-lucht warmtepomp, een goede optie. Het werkt namelijk op een milieuvriendelijke manier door warmte aan de lucht te onttrekken. Zo bent u voorbereid op de toekomst en draagt u uw steentje bij aan een energiezuinige wereld. Daarnaast kunt u ook besparen op de energierekening als u kiest voor een energiezuinige installatie, want de nieuwste technologieën zorgen voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing.