Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.
header-airco-1211×1080

3 min. leestijd –

Waar op letten bij het kopen van een airco

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Hierdoor kan het benauwd en warm worden in huis. Met een airco zorgt u voor een aangenaam binnenklimaat en geniet u van een prettige temperatuur in uw woning. Er zijn veel zaken om rekening mee moet houden bij de aanschaf van een airco. Op deze pagina leest u er alles over!

De verschillende functies

De traditionele airco heeft alleen een koelfunctie. Tegenwoordig zijn er ook airco’s die zowel over een koel- als verwarmingsfunctie beschikken. Bovendien kan een airco ook gebruikt worden voor het ventileren, zuiveren en ontvochtigen van uw woning.. U kunt zelf bepalen voor welke functies u een airco wilt gebruiken.

Het vermogen

Airco’s zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. Welk vermogen nodig is, hangt onder andere af van de te koelen ruimte. Een airco met een te klein vermogen kan ervoor zorgen dat de ruimte niet goed wordt gekoeld. Daarentegen kan een airco met een te groot vermogen ervoor zorgen dat het iets te koel wordt in de ruimte.

Voor het bepalen van het juiste vermogen is het belangrijk om vooraf te bepalen wat de gewenste temperatuur zou moeten zijn. Ook is het goed om te weten wat de inhoud van de ruimte in kubieke meters (m3) is waar u de airco wilt plaatsen. Zo kan bepaald worden wat het juiste vermogen van de airco moet zijn. Dit is maatwerk. Daarom is het raadzaam om hiervoor een adviseur in te schakelen.

Soorten airco’s

Mobiele airco

Een mobiele airco is verplaatsbaar. Hiermee kunt u dus gedurende de dag verschillende ruimtes koelen. Een mobiele airco heeft een binnendeel, geen buitendeel. Hij heeft een afvoerslang die de warme lucht naar buiten afvoert. Het is daarom belangrijk om de airco dichtbij een raam of buitendeur te plaatsen. Doordat de afvoerslang naar buiten moet worden aangelegd, is de efficiëntie van de mobiele airco iets minder dan die van een vaste airco. Op deze manier is het immers mogelijk voor warme buitenlucht om de woning binnen te dringen. Dit kunt u proberen te voorkomen met een raam- of deurafdichtingset.

Vaste airco

Een vaste airco, ook wel split airco genoemd, bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Het binnendeel wordt op een vaste plek aan de wand in de woning geplaatst. Het buitendeel kan op grond, op een plat dak of tegen de gevel van de woning worden gemonteerd. Een vaste airco heeft een hoog rendement waardoor u met een laag energieverbruik een ruimte snel koeler maakt. De ramen en deuren kunt u namelijk gesloten houden in tegenstelling tot de mobiele airco. Bij een vaste airco heeft u keuze uit een single-split unit of multi-split unit.

Single-split airco

Een single-split unit bestaat uit één binnen- en buitendeel. Hiermee kunt u één ruimte in uw woning verkoelen of verwarmen.

Multi-split airco

Met een multi-split unit kunt u meerdere ruimtes in de woning koelen of verwarmen. Hiermee is de temperatuur per ruimte in te stellen. De installatie bestaat uit meerdere binnendelen die gekoppeld zijn aan één buitendeel.

Plaatsing van de airco

Het is belangrijk dat een split airco op de juiste plek wordt geïnstalleerd. Dit geldt voor het binnendeel en het buitendeel. De plaatsing van het binnen- en buitendeel hangt af van verschillende factoren. Een binnendeel mag bijvoorbeeld niet dicht bij een warmtebon, zoals radiator, worden geplaatst. Bij de plaatsing van het buitendeel moet onder andere rekening worden gehouden met de afstand tot de erfgrens van de buren. De overheid heeft immers geluidseisen opgesteld waar we aan moeten voldoen. Bovendien dienen we met de plaatsing van het buitendeel rekening te houden met toekomst service & onderhoud. Het toestel dient goed bereikbaar te zijn voor de onderhoudsmonteur.

Geluidseisen

Sinds 1 april 2021 zijn er door de overheid strengere geluidseisen gesteld voor (nieuw te plaatsen) airco’s. Het gaat hierbij om het geluid dat de airco maximaal mag produceren. Het geproduceerde geluid wordt gemeten op de dichtstbijzijnde erfgrens met de buren. Overdag mag er niet meer dan 45 dB wordt gemeten en ‘s-nachts is de norm 40 dB.

Energielabel

Airco’s zijn voorzien van een energielabel. Op het energielabel kunt u de informatie vinden:

  • Energielabel: De labels lopen van A t/m G. Het laat in een oogopslag zien of de airco zuinig is met energie.
  • Energieverbruik: Een indicatie van het jaarlijkse energieverbruik van de airco. Dit gegeven is op basis van 500 uur per jaar in koelstand op volvermogen. Ook wordt het maximale koelvermogen in kW en De EER (Energy Efficiency Ratio) weergegeven. De EER geeft weer hoe efficiënt het apparaat werkt. Hoe hoger de EER, hoe efficiënter het apparaat werkt.
  • Type: Hier wordt aangegeven of de airco kan verkoelen of zowel kan koelen als verwarmen. Ook wordt er aangegeven of u een luchtgekoelde of watergekoelde airco heeft. Kan de airco ook verwarmen, dan wordt het verwarmingsvermogen en de energie-efficiëntie klasse in de verwarmingsstand weergegeven.
  • Geluidsniveau: Het geluid dat de airco maakt, wordt aangegeven in decibel (dB). In de meeste gevallen valt het niveau tussen 54 tot 65 dB (A). Het exacte niveau is afhankelijk van het soort airco en de modus.

Meer weten?

Wilt u meer informatie? Bekijk onze airco pagina of neem dan contact met ons op. Onze adviseurs staan graag voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Installatie zonnepanelen op het dak door Kekens installateurs
Vorig artikel Zijn zonnepanelen in de herfst en winter nog rendabel?
Volgend artikel Koudebrug uitgelegd
Kemkens_Koudebrug