
Duurzaam wonen Duurzame energie opwekken 2 min. leestijd - Duurzame energie opwekken. Duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, komt uit natuurlijke bronnen (zon, wind,…
Artikel lezen In 2022 zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor het verduurzamen van uw woning. Op deze pagina hebben we ze voor u op een rij gezet.
De ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW is verhoogd van 20 naar 30 procent. U kunt subsidie krijgen als u:
Het hogere subsidiebedrag geldt voor isolatiemaatregelen die na 31 december 2021 zijn uitgevoerd en bij (hybride) warmtepompen die na 31 december 2021 zijn geïnstalleerd.
De subsidie moet binnen 12 maanden na uitvoering van de eerste maatregel worden aangevraagd. Heeft de uitvoering voor 1 januari 2022 plaatsgevonden, dan geldt het lagere bedrag van 2021.
U kunt een isolatiemaatregel ook combineren met de aanschaf van een zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Vanaf 26 januari 2022 heeft u recht op de verhoogde subsidiebedragen voor zonneboilers. Dit geldt voor aanvragen die vanaf 26 januari zijn ingediend en waarbij de zonneboiler is geïnstalleerd op of na 1 januari 2022. Is de zonneboiler vóór 1 januari 2022 geïnstalleerd, dan geldt het lagere bedrag van 2021.
Vanaf 2 april 2022 kunt ook subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel. Het bedrag is wel lager. U krijgt gemiddeld 15 procent van de kosten terug. Voorwaarde is dat de isolatiemaatregel op of na 2 april 2022 is aangebracht. De aanvraag kunt u vanaf 1 januari 2023 indienen bij RVO.
Door de beschikbare subsidie wordt het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp aantrekkelijker. Overweegt u om een warmtepomp aan te schaffen, maar weet u niet of uw woning geschikt is? Of wilt u graag weten welke warmtepomp bij uw situatie past? Doe dan onze warmtepompcheck!
Wilt u meer weten over de warmtepomp? Vraag dan gratis onze whitepaper over warmtepompen aan. Hierin leest u alles over het verwarmen met een warmtepomp.
In 2022 kunt u nog steeds de btw (21 procent) op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. De aanvraag moet gedaan worden binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft.
Ook kunt u nog gebruikmaken van de salderingsregeling. Tot 2025 profiteert u nog van 100% salderen, wat betekent dat u de opbrengst van uw zonnepanelen mag wegstrepen tegen uw energieverbruik. Na 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. In 2031 stopt de salderingsregeling.
Wilt u berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen op uw dak is? Doe dan de zonnepanelencheck! Met de online zonnepanelencheck kunt u direct zien hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen.
Met de Energiebespaarlening kunt u bij het Nationaal Warmtefonds, tegen een speciale rente, een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en een warmtepomp. Deze lening is bedoeld voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen willen laten financieren. U kunt met deze lening ook zonnepanelen financieren, maar u mag hiervoor maximaal 75% van de lening gebruiken. De overige 25% moet besteed worden aan andere energiebesparende maatregelen. In totaal zijn er 17 maatregelen beschikbaar.
Milieu Centraal en de RVO hebben de Energiesubsidiewijzer ontwikkeld. Met deze wijzer kunt u eenvoudig zien welke subsidies en regelingen voor u beschikbaar zijn. Er zijn naast de landelijke subsidies ook regionale en/of gemeentelijke subsidies/regelingen beschikbaar. Hiervoor kunt u kijken op de website van de gemeente.