Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.
Ventilatie-in-badkamer

2 min. leestijd –

Ventileren in de herfst en winter.

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat in huis. Door goede ventilatie zorg je ervoor dat vocht uit de woning gaat en schone lucht de woning in komt. Hiermee voorkom je schimmelvorming in huis en gezondheidsklachten.

In de herfst en winter doen we snel alle ventilatieroosters, ramen en deuren dicht om de kou buiten de deur te houden. Toch is dat niet heel slim, want vochtige lucht blijft dan gemakkelijker langer in huis hangen. Hierdoor heb je in de herfst en winter sneller kans op vochtplekken, schimmelvorming en gezondheidsklachten. En aangezien we in de koude maanden veel binnen zitten, is een gezond binnenklimaat extra belangrijk.

Waarom je huis ventileren in de herfst en winter

  • Minder kans op vocht en schimmel: In elke woning is vocht aanwezig: door mensen, koken, douchen en het drogen van was. Als er niet goed geventileerd wordt, zal het vocht in de woning blijven. Door goede ventilatie is er minder kans op vochtplekken en schimmel in huis.
  • Minder kans op gezondheidsklachten: Door goede ventilatie is de lucht in huis schoner en gezonder. Het afvoeren van vuile, vochtige lucht en aanvoeren van schone lucht geeft minder kans op gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn of een allergie.
  • Gezond en fris binnenklimaat: Ventilatie zorgt voor een gezond en fris binnenklimaat. Het zorgt ervoor dat vochtige lucht de uit de woning gaat en 24 uur per dag ventileren zorgt voor een gezond binnenklimaat. Het is belangrijk dat er constant frisse buitenlucht in elke ruimte binnenkomt. De buitenlucht vervangt de vervuilde binnenlucht.
  • Energie besparen met ventileren: In een goed geventileerd huis verbruikt u minder energie. Frisse, droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht. U hoeft daardoor minder hard te stoken om het huis warm te krijgen. Hierdoor kunt u besparen op de energierekening.

Goed ventileren in de herfst en winter

Ventileren is dag en nacht nodig, het hele jaar door. Om de lucht in huis gezond te houden, moet vuile, vochtige lucht moet de woning kunnen verlaten en moet er altijd verse lucht in huis komen. Ook in de herfst en winter. Buitenlucht is over het algemeen schoner en droger dan de lucht in huis, zelfs als het buiten vochtig weer is.

U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten. Maak bij het koken gebruik van de afzuigkap en laat deze na het koken nog even aan staan. Zet na het douchen het badkamerraam een half uurtje open als u geen ventilatiesysteem heeft.

Heeft u mechanische ventilatie of een WTW-unit, dan mag u deze niet uitzetten. Dit mag alleen bij onderhoud, brand of een ramp. Zet het ventilatiesysteem standaard op de laagste of automatische stand, dit is afhankelijk van het merk/type. Zorg voor extra ventilatie tijdens koken en douchen. Zet de ventilatie dan op de hoogste stand en laat de ventilatie na het koken en douchen nog minimaal 15 minuten aanstaan. Voor een goede werking van het ventilatiesysteem is het belangrijk om het systeem regelmatig te laten onderhouden en reinigen.

Onderhoud en reinigen ventilatiesysteem

Het ventilatiesysteem moet regelmatig onderhouden worden, zodat hij goed zijn werk kan doen. Door de jaren heen raakt het systeem vervuild door stof en ander vuil wat in de ventilatiekanalen en ventilatiebox zit. Hierdoor werkt het ventilatiesysteem minder goed, moet hij harder werken en wordt er meer stroom verbruikt.

Wij adviseren om de ventilatiebox iedere twee jaar te onderhouden. U kunt bij Kemkens terecht voor een onderhoudscontract voor uw mechanische ventilatie of WTW-unit. Naast regelmatig onderhoud aan de ventilatiebox raden wij aan om eens per 6 jaar de ventilatiekanalen te reinigen. Ook hiervoor kunt u bij Kemkens terecht.

ventilatie-vervangen 2
Vorig artikel Verschil tussen mechanische ventilatie en WTW?
Volgend artikel Onderhoud ventilatie: nodig of niet?
ventileren-familie-keuken-1170×500