Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.

2 min. leestijd –

Wat is het verschil tussen mechanische ventilatie en WTW?

Goede ventilatie is erg belangrijk voor een gezond huis. Het zorgt ervoor dat vochtige, vuile lucht uit uw woning gaat en dat u altijd gezonde lucht in huis heeft. Ventileren kan met een mechanisch ventilatiesysteem of een warmte terugwin installatie (WTW). Op deze pagina vertellen we er meer over

Mechanische ventilatie

Een mechanische ventilatiesysteem bestaat uit een ventilatiebox, ventielen, ventilatieroosters en ingebouwde ventilatiekanalen. De box is compact en staat meestal in dezelfde ruimte als de cv-ketel. De ventielen en ingebouwde ventilatiekanalen bevinden zich in de badkamer, keuken en toilet. Deze voeren de vervuilde lucht af naar de ventilatiebox. Via de ventilatiebox wordt de lucht naar buiten afgevoerd. Via de ventilatieroosters komt er verse, schone lucht binnen.

Warmte terugwin installatie (WTW)

Een warmte terugwin installatie, ook wel WTW genoemd, bestaat uit een ventilator, een ventilatiekanaal voor de aanvoer van schone lucht en een aantal afzuigpunten voor het afvoeren van vuile lucht. Het systeem voert dus niet alleen vervuilde lucht af, maar blaast ook schone lucht uw woning in. Via ventielen in de woonkamer en slaapkamer wordt schone, frisse lucht de woning ingeblazen. De afzuigventielen in de badkamer, keuken en toilet voeren vuile lucht af. De elektrische motor in de installatie zuigt voortdurend lucht van buiten naar binnen. De koele lucht wordt door middel van een warmtewisselaar opgewarmd met de warme lucht die al in uw woning aanwezig is. Op deze manier beschikt uw woning altijd over frisse lucht. Met een WTW-installatie zorgt u er dus voor dat vervuilde lucht goed wordt afgevoerd waarbij het geen energie kost om de schone (koude) lucht te verwarmen.

Ventilatiesysteem vervangen

Mechanisch ventilatiesysteem vervangen

Wanneer uw mechanische ventilatiebox 10 jaar of ouder is, raden we aan om deze te vervangen. Hiermee kunt u tot wel 60 euro per jaar besparen. De nieuwe ventilatiebox zorgt niet alleen voor minder energieverbruik, maar ook voor een lager geluidsniveau.

WTW-unit vervangen

Een WTW-unit gaat over het algemeen 15 jaar mee. Daarna raden wij aan om deze te vervangen. Oudere toestellen werken namelijk minder goed, waardoor het binnenklimaat in uw woning niet meer optimaal is. Daarnaast zijn oudere toestellen minder energiezuinig en maken ze meer lawaai.

WTW-unit vervangen voor een mechanisch ventilatiesysteem

Het is niet aan te raden om een WTW-unit te vervangen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Een woning met een WTW-unit heeft twee type ventilatiekanalen: één voor de aanvoer van schone lucht en één voor het afvoeren van vuile lucht. Een mechanisch ventilatiesysteem heeft maar één type ventilatiekanaal, namelijk voor het afvoeren van vuile lucht

Als u de WTW-unit laat vervangen door de mechanische ventilatie, dan wordt deze aangesloten op het afvoerkanaal. Het aanvoerkanaal wordt dan afgesloten. Er moet vervolgens een alternatief komen voor de toevoer van verse lucht in uw woning. Denk hierbij aan het aanleggen van ventilatieroosters.

Een ander reden om een WTW-unit niet te vervangen voor een mechanische ventilatie, is het bouwbesluit. In het bouwbesluit kan vastgelegd staan dat de woning een WTW-unit heeft. Als u ervoor kiest om van ventilatiesysteem te veranderen, dan voldoet de woning niet meer aan het bouwbesluit.


ventilatie-1
Vorig artikel Wat is mechanische ventilatie?
Volgend artikel Ventileren in de herfst en winter
Ventilatie-in-badkamer