
Warmtepompen Prijsplafond en warmtepomp 1 min. leestijd - Prijsplafond en warmtepomp. Van 1 januari 2023 tot 1 januari 2024 is er in Nederland sprake…
Artikel lezen 2 min. leestijd –
Een warmtepomp plaatsen in uw woning? Er zijn een aantal praktische aandachtspunten waar u rekening mee moet houden bij het plaatsen van een warmtepomp. Welke dat zijn, leest u hieronder.
De plek van de warmtepomp is afhankelijk van het soort warmtepomp dat u op het oog heeft. Zo heeft u voor een volledig elektrische warmtepomp binnen meer ruimte nodig. Hoeveel ruimte u precies nodig is, hangt af van het merk en type toestel. Zo zijn er warmtepompen met een geïnteregreerde boiler. Maar er zijn ook toestellen waarbij de binneninstallatie bestaat uit een binnenunit én een boilervat. In dat geval heeft u nóg meer ruimte nodig.
Zoals gezegd dient u bij de aanschaf van een all-electric warmtepomp rekening te houden met de beschikbare ruimte in uw woning. Er moet namelijk plek zijn voor een binnenunit en in sommige gevallen ook een boilervat voor warm water. Dit geldt alleen als de warmtepomp geen geïntegreerde boiler heeft. De all-electric warmtepomp is ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Door de omvang blijven er vaak maar een paar ruimtes over waar het toestel geplaatst kan worden. Naast de grootte van de binneninstallatie moet er ook gekeken worden naar het gewicht. De meeste warmtepompen zijn namelijk erg zwaar. Een stabiele ondergrond is dan zeker belangrijk. Daarnaast moet er ook voldoende ruimte zijn voor het leidingwerk en moet de ruimte goed geïsoleerd zijn (tegen geluidsoverlast).
De meeste hybride warmtepompen zorgen alleen voor verwarming en niet voor warm water in huis. Deze toestellen hebben geen voorraadvat en zijn kleiner dan een all-electric warmtepomp. Voor dit type toestel heeft u beperkte ruimte nodig. Ze zijn qua formaat kleiner of even groot als een cv-ketel. In de meeste gevallen wordt de hybride warmtepomp naast de cv-ketel geplaatst.
De meeste cv-ketels worden op zolder geplaatst. De belangrijkste reden hiervoor is de beschikbare ruimte en daarnaast is het handig voor de afvoer van rookgassen. Een hybride lucht/water warmtepomp, die samenwerkt met de cv-ketel, wordt daarom ook vaak op zolder geplaatst naast de cv-ketel. Een ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de mechanische ventilatiebox.
Een kelder is een goede plaats om een all-electric warmtepomp te plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat het benodigd leidingwerk aanwezig is en dat de buitenunit in de buurt van het binnendeel wordt geplaatst. De kelder heeft vaak als voordeel dat u geen last heeft van het geluid.
De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken worden gemonteerd. Zo kan de buitenunit middels een wandbeugels tegen de gevel van de woning worden geplaatst. Ook is het mogelijk het toestel op voetjes op de grond of een plat dak te plaatsen. Houd bij het plaatsen van de buitenunit altijd rekening met de geldende geluidseisen en de mogelijkheid om het toestel in de toekomst nog op een verantwoorde manier te kunnen onderhouden.
Sinds 1 april 2021 zijn er geluideisen in het leven geroepen om eventueel geluidsoverlast voor de buren te voorkomen. De buitenunits produceren nou eenmaal geluid maar het is natuurlijk niet wenselijk wanneer dit overlast veroorzaakt voor anderen. Concreet gezien betekent dit dat er overdag maximaal 45 dB en ‘s-nachts maximaal 40 dB waargenomen mag worden op de erfgrens met de buren.
Steeds meer fabrikanten ontwikkelen monobloc warmtepompen. Bij deze toestellen zijn alle onderdelen ingebouwd in één apparaat. Er hoeft dan ook maar één toestel geïnstalleerd te worden. Dat bespaart ruimte en maakt het plaatsen van een warmtepomp nog aantrekkelijker.