
Warmtepompen Volledig elektrisch verwarmen mogelijk of niet? 3 min. leestijd - Is volledig elektrisch verwarmen mogelijk of niet? In het Klimaatakkoord staat dat we in 2050 gasloos…
Artikel lezen 2 min. leestijd –
Zonnepanelen wekken natuurlijk stroom op wat gebruikt kan worden voor elektrische apparaten in uw woning. Op deze manier zou u ook het stroomverbruik van uw hybride warmtepomp (gedeeltelijk) zelf op kunnen wekken. Maar hoe werkt de combinatie zonnepanelen en warmtepomp precies? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig om het energieverbruik van de warmtepomp te dekken? Op deze pagina leest u er alles over!
De warmtepomp maakt gebruik van duurzame energiebronnen voor het verwarmen van de woning. Hiervoor gebruikt hij stroom. Hoeveel dat precies is, hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan het type en het rendement van de warmtepomp, de isolatiewaarde van de woning, de inhoud van de woning en de manier waarop de woning verwarmd wordt.
Met de warmtepomp daalt uw gasverbruik, maar stijgt het stroomverbruik. Gelukkig is er een oplossing voor het extra stroomverbruik van de warmtepomp, namelijk zonnepanelen. Door zonnepanelen te installeren kunt u gedeelte van het benodigde stroomverbruik van de warmtepomp zelf opwekken.
Met de combinatie warmtepomp en zonnepanelen maakt u uw woning grotendeels of volledig gasloos en heeft u minder last van stijgende energieprijzen. Met zonnepanelen neemt u minder energie af van uw energieleverancier. De eigen energie die u opwekt, gebruikt u direct voor uw huishoudelijke apparaten. En door de warmtepomp daalt uw gasverbruik grotendeels of zelfs volledig naar 0.
Het is belangrijk dat u bij de aanschaf van zonnepanelen rekening houdt met de toekomst. Het beste kunt u het aantal zonnepanelen nemen waarmee u ongeveer evenveel opwekt als dat u verbruikt. Maar als u bij de aanschaf van zonnepanelen aangeeft dat er interesse is in een warmtepomp, dan kan er bij de berekening voor het aantal panelen rekening gehouden worden met het stroomverbruik van de warmtepomp. In dat geval wordt het aantal zonnepanelen aangepast naar het toekomstige verwachte energieverbruik.
Het combineren van een hybride warmtepomp met zonnepanelen is ook mogelijk. Wanneer u nog niet alle opgewekte stroom van uw zonnepanelen gebruikt voor uw huishoudelijke apparaten, kunt u de overgebleven opgewekte zonne-energie gebruiken voor de warmtepomp in plaats van terugleveren aan het net. Dit hangt natuurlijk wel af van de mate waarin de cv-ketel of warmtepomp zorgt voor centrale verwarming in uw woning. Dit verschilt per situatie.
Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor een warmtepomp, hangt af van een aantal punten. Naast het type warmtepomp en het energieverbruik van de warmtepomp, spelen ook het rendement van de zonnepanelen en het jaarlijks stroomverbruik een rol.
Onze adviseurs kunnen voor u berekenen hoeveel (extra) zonnepanelen u nodig heeft om het verbruik van de warmtepomp te compenseren. Tijdens een adviesgesprek bespreekt u samen met onze adviseur uw persoonlijke wensen en situatie. Aan de hand van dit gesprek maakt onze adviseur een op maat gemaakte, vrijblijvende offerte.
U kunt subsidie krijgen als u twee isolatiemaatregelen neemt of als u een isolatiemaatregel combineert met de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. U ontvangt tot 30% subsidie op de investering van de warmtepomp. De exacte hoogte is onder andere afhankelijk van de aanschafkosten, het merk en type warmtepomp en het vermogen. Bij het type warmtepomp kunt u denken aan een ventilatielucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp.
Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen, maar er zijn wel andere financiële regelingen om de aanschaf op zonnepanelen aantrekkelijker te maken, zoals de Energiebespaarlening en Duurzaamheidslening.