Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.
vrouw-kind-thermostaat-1920×700

2 min. leestijd –

Tips om je cv-ketel najaarsproof te maken.

De meeste problemen met de cv-ketel ontstaan rond het begin van de herfst. Dat is niet heel gek, want de cv-ketel moet dan na een rustige periode weer volop aan het werk. Hoe zit het met uw cv-ketel? Is ‘ie klaar voor de koudere dagen? Het is verstandig om dit in september te checken, zodat u in het najaar niet voor onaangename verrassingen komt te staan. U kunt zelf eenvoudig de check uitvoeren. Hoe u dat doet, leest u op deze pagina.

Test uw verwarming

De eerste stap is kijken of de verwarming werkt. U komt hierachter door de volgende stappen uit te voeren:

  1. Zet uw thermostaat een paar graden hoger, zodat de verwarming aanslaat
  2. Draai de radiatoren in uw woning helemaal open en wacht even
  3. Worden de radiatoren warm? Dan werkt uw verwarming en bent u klaar voor de koudere dagen
  4. Zet de thermostaat weer lager naar een gewenste temperatuur

Verwarming werkt niet

Blijft het koud in huis? Dan is er iets mis. Maar geen paniek, u heeft nog de tijd om dit op te (laten) lossen. Het kan namelijk zijn dat er onvoldoende water in de cv-ketel of te veel lucht in de leidingen zit. In dat geval moet u de cv-ketel bijvullen en/of de radiatoren ontluchten. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen.

Cv-ketel bijvullen

Worden de radiatoren niet warm? Controleer dan de waterdruk van de cv-ketel. Dit kunt u aflezen op de waterdrukmeter of het display op uw cv-ketel. De waterdruk moet tussen de 1,5 – 2 bar liggen. Is deze lager dan 1,5 bar, dan moet u de cv-ketel bijvullen tot maximaal 2 bar.

U kunt uw cv-ketel gemakkelijk zelf bijvullen via onderstaande video. Let op: bij het bijvullen van de ketel met display moet de stekker van het toestel in het stopcontact blijven. U leest de druk tijdens het bijvullen op het scherm. Vergeet ook niet om uw verwarming te ontluchten na het bijvullen.

radiator-ontluchten-najaarsproef-1280×720

Radiatoren ontluchten

Hoort u een borrelend of tikkend geluid in uw radiatoren? Dan zit er lucht in uw centrale verwarming. Hierdoor kan het zijn dat de radiatoren niet meer (goed) warm worden. Dan is het nodig om de radiatoren te ontluchten. Dit is niet zo heel moeilijk en kunt u eenvoudig zelf doen. Bekijk hiervoor onze instructievideo.

radiator-ontluchten-1230×720

Heeft u alle radiatoren gehad? Controleer dan ook nog even de waterdruk van de cv-ketel. Is de druk lager dan 1,5 bar, dan moet de cv-ketel weer worden bijgevuld tot maximaal 2 bar.

De woning wordt nog steeds niet warm

Wordt de woning na het volgen van bovenstaande stappen nog steeds niet warm? Dan kan er een probleem zijn met de cv-ketel. Neem in dat geval contact met ons op. Onze monteurs staan voor u klaar om uw cv-ketel te controleren en een eventuele storing op te lossen.

Voorkom cv-ketel problemen met regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud aan de cv-ketel helpt veel problemen te voorkomen. Met een onderhoudscontract bent u verzekerd van periodiek onderhoud en snelle hulp bij een storing. Uw cv-ketel wordt gecontroleerd op een goede werking en eventuele defecten worden direct verholpen. Hiermee voorkomt u dat de cv-ketel ineens niet meer werkt en u zonder verwarming en/of warm water komt te zitten.

Bij Kemkens heeft u keuze uit verschillende soorten onderhoudscontracten. Zo is er altijd een contract dat bij u past.

man-vrouw-zonnepanelen-1920×700
Vorig artikel Zonnepanelen reinigen
Volgend artikel 3 redenen om een airco te onderhouden
familie-aan-tafel-1920×700