
Zonnepanelen Terugverdientijd zonnepanelen 2 min. leestijd - Wat is de terugverdientijd van zonnepanlen? Wilt u weten wat de terugverdientijd is voor zonnepanelen. Als…
Artikel lezen 2 min. leestijd –
Het aantal daken met zonnepanelen in ons land groeit sterk. Dit zorgt nu al voor overbelasting van het lokale elektriciteitsnet. Als het net overbelast raakt, dan schakelt de omvormer uit. Uw zonnepanelen wekken op dat moment geen elektriciteit meer op.
Een oplossing voor dit probleem is het installeren van een accu, ook wel thuisbatterij genoemd. Hiermee kunt u de zonne-energie die u overdag opwekt opslaan en ’s avonds gebruiken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voor- en nadelen? Op deze pagina leest u er alles over!
Met een thuisaccu of thuisbatterij wordt de zonne-energie, die u niet meteen in huis gebruikt, opgeslagen. U kunt dit vergelijken met een powerbank voor uw smartphone. U laadt de accu op met uw eigen opgewekte stroom. Op het moment dat uw zonnepanelen geen stroom of minder stroom opwekken dan dat u nodig heeft, wordt de stroom uit deze accu gebruikt om uw woning van stroom te voorzien. U neemt dan minder of geen stroom af bij uw energieleverancier.
Als de zon niet schijnt, dan kunt u een lege thuisaccu eventueel opladen met dalurenstroom. Die stroom kunt u dan later weer gebruiken.
Een normale omvormer is niet geschikt voor een thuisaccu. Hij kan enkel opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet of uw huishoudelijke apparaten leveren. Om de omvormer geschikt te maken is een extra stroomregelaar (AC charger) nodig.
Er bestaan ook hybride omvormers. Een hybride omvormer werkt hetzelfde als een normale omvormer, maar hij kan meer. Een hybride omvormer kan de opgewekte gelijkstroom van zonnepanelen en de opgeslagen gelijkstroom in de thuisaccu omzetten naar bruikbare stroom (wisselstroom) voor in uw woning. Hiervoor is geen extra regelaar nodig.
De werking van zonnepanelen met een thuisaccu is als volgt:
Overweegt u zonnepanelen, kies dan bij de aanschaf voor een hybride omvormer. Dan bent u goed voorbereid op de toekomst. Bij Kemkens kunt u terecht voor zonnepanelen. Ons aanbod bestaat uit A-merken zonnepanelen én hybride omvormers.
Met het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 in het vooruitzicht, is het in de toekomst nog interessanter om uw overschot aan opgewekte stroom niet terug te leveren aan het net maar juist op te slaan zodat u het later kan gebruiken. Er zijn echter nog meer voor- en nadelen te noemen. Hieronder vindt u een overzicht.
Thuisaccu’s zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De prijs hangt af van het merk, model en de opslagcapaciteit. Onze adviseurs informeren u graag verder over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.
Door middel van uw accu of thuisbatterij bent u dus in staat om stroom op te slaan en later op een gunstig moment te gebruiken. Wist u dat u met een thuisbatterij ook in staat bent om te handelen in stroom? Er zijn diverse energiemarkten waar energie wordt verhandeld. Eén daar van is de onbalansmarkt. Hier worden energieoverschotten en -tekorten verhandeld om het elektriciteitsnet te balanceren. Voor het balanceren worden vergoedingen uitgekeerd en zo kan er dus worden gehandeld met (overtollige) energie. Om hieraan deel te nemen is het van belang dat uw batterij over de juiste software beschikt. Dit wordt ook wel een Home Energie Management System (HEMS) genoemd.
Op dit moment geldt er een subsidievorm voor batterijen waarmee wordt gehandeld. Het is dus van belang dat u een dynamisch energiecontract heeft in combinatie met een batterij die beschikt over de juiste HEMS. Bij aanschaf van uw thuisbatterij hoeft u dan geen BTW te betalen. Dit kennen we natuurlijk al vanuit de zonnepanelenmarkt.