Cv-ketel taboe na 2022?

 

Betekent dit dat u direct uw CV-ketel moet vervangen door een warmtepomp? Ons advies is om daar nog even mee te wachten. Op deze pagina leest u er alles over!

Cv-ketel of warmtepomp?

‘De gasgestookte cv-ketel taboe na 2021’ – Dat is het statement wat de media maakt naar aanleiding van een manifest dat is opgesteld door diverse grote energiebedrijven en milieuorganisaties. Het betreft een voorstel om vanaf 2021 de gasgestookte cv-ketels geleidelijk te vervangen door een (hybride) warmtepomp of andere vorm van duurzame verwarming.

 

Is uw cv-ketel ouder dan 12 jaar, dan staat u nu voor een keuze want een gemiddelde cv-ketel gaat 15 jaar mee. Kiest u voor een duurzamere, nieuwe cv-ketel of maakt u nu al de overstap naar een (hybride) warmtepomp?

cv-ketel of warmtepomp

 

Ons advies

Als uw woning al voorzien is van de nodige isolatie en dubbel glas/HR++ glas en uw verwarmingssysteem op lagere temperaturen uw woning warm krijgt of kan houden, dan raden we aan om de optie voor een hybride warmtepomp te overwegen. Onze adviseur komt graag bij u langs om uw specifieke wensen en de mogelijkheden te bespreken.

 

Mocht uw woning en/of verwarmingssysteem (nog) niet voldoen aan de voorwaarden voor een hybride warmtepomp of is de investering nu nog te groot, dan kunt u kiezen voor een cv-ketel. U kunt ervoor kiezen om een ketel te kopen, maar huren is ook een optie. Zo bent u dan geen 15 jaar gebonden aan een ketel en kunt u in de toekomst toch een overstap maken naar een duurzaam systeem dat past bij uw woning. 

 

Meer over cv-ketels

Toch benieuwd naar een warmtepomp?

Hieronder hebben we een vergelijking gemaakt tussen een cv-ketel en een warmtepomp, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Cv-ketel

 • Cv-ketels voor elk type woning.
 • Geen grote woonaanpassingen vereist.
 • Een nieuwe cv-ketel gaat, mits jaarlijks onderhouden, 15 jaar mee. Hierdoor kunt u afwachten hoe de techniek zich verder ontwikkelt.
 • Rendement van nieuwe cv-ketels is veel hoger dan 10 jaar geleden, maar u blijft afhankelijk van gas.
 • Gas is 2,6 keer zo goedkoop als elektriciteit, maar daarmee stoot u wel meer CO2 uit.
 • Relatief goedkoop te combineren met andere energiebesparende bronnen zoals zonnepanelen. 
 • Profiteer van onze actie!

Warmtepomp

 • Vereist uiterst goede isolatie, vloerverwarming en bij voorkeur zonnepanelen.
 • Interessanter bij nieuwbouw, klaar voor de toekomst.
 • Een warmtepomp neemt zowel binnen- als buitenshuis veel ruimte in beslag. Daardoor minder geschikt voor rijtjeshuizen of appartementen.
 • De elektrische infrastructuur is op dit moment nog niet klaar voor een massale overstap op warmtepompen.
 • De aanschafkosten van een warmtepomp zijn hoog.
 • Nauwelijks verschil wat er per kWh dient te worden betaald, maar dan beschikt u wel over duurzaam gewonnen energie.

Waarom is goede isolatie belangrijk voor een warmtepomp?

Een belangrijk verschil met de cv-ketel is dat u met een warmtepomp overstapt op lage temperatuurverwarming. In plaats van 70 of 80 graden, verwarmt de warmtepomp op een lagere temperatuur, ongeveer 55 graden. Wanneer de woning onvoldoende geïsoleerd is, verliest u veel warmte en moet de warmtepomp te hard werken om de temperatuur in de woning te behouden. Het kan dan gebeuren dat het niet warm genoeg wordt in huis. 

 

Om uw woning op een aangename temperatuur met een warmtepomp is het dus belangrijk dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Wilt u een warmtepomp, maar is uw woning onvoldoende geïsoleerd? Geen probleem! Naast warmtepompen kunt u ook bij ons terecht voor het isoleren van uw woning.

 

Doe onze warmtepompcheck

Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe onze warmtepompcheck en kom er binnen enkele minuten achter!

 

 

Doe de warmtepompcheck

 

Let op: helaas zijn er momenteel wereldwijd grote tekorten aan chips en elektronica. Dit raakt ook de verwarmingssector. Door het chiptekort én de toenemende vraag naar warmtepompen vanwege de stijgende gasprijzen lopen de levertijden momenteel enorm op.

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.