Hoe werken zonnepanelen?
Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen. Dat is niet voor niets. Zonnepanelen worden steeds interessanter, zeker met de stijgende energieprijzen. Maar voordat u overgaat op het aanschaffen van zonnepanelen, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe zonnepanelen werken. Op deze pagina vertellen we hier meer over.
Werking zonnepanelen
Een zonnepaneel bestaat uit losse zonnecellen. Eén zonnecel bestaat in de meeste gevallen uit twee laagjes silicium. Als er licht op een zonnecel schijnt, loopt er stroom tussen deze twee silicium laagjes. De zonnecellen wekken dan gelijkstroom op. Deze stroom loopt via kabels van de panelen naar de omvormer. De omvormer vangt de stroom op en zorgt ervoor dat het gelijkstroom wordt omgezet in stroom die gebruikt kan worden in het huishouden, ook wel wisselstroom genoemd.
Hoe werken zonnepanelen bij bewolking?
In Nederland hebben we vaak te maken met bewolking. Dat zonnepanelen bij bewolking niet of minder interessant zijn, is een misverstand. Zonnepanelen werken op zonlicht. Zodra er daglicht is, wekken de zonnepanelen stroom op. Dus ook bij bewolkt weer. Wel is het zo dat zonnepanelen op bewolkte dagen minder stroom opwekken dan op heldere, zonnige dagen.
Hoe werken zonnepanelen ‘s avonds?
Zonnepanelen wekken ’s avonds en ’s nachts geen stroom op, omdat er dan geen daglicht is. Het is zeer waarschijnlijk dat zonnepanelen in de toekomst worden aangesloten op batterijen. Met zo’n thuisbatterij kunt u de zonne-energie die u overdag opwekt opslaan en ’s avonds gebruiken. Op dat moment neemt u geen stroom af van uw energieleverancier, maar gebruikt u uw eigen opgewekte stroom. Dat maakt zonnepanelen dus ook interessant als u overdag niet thuis bent.
Hoe werken zonnepanelen in de schaduw?
Zonnepanelen zijn minder geschikt voor daken met veel schaduw. Ze wekken dan minder tot niets op, omdat er minder of geen licht op het paneel valt. Als een deel van het dak schaduwvrij is, dan kunnen zonnepanelen interessant zijn. Kies in dit geval voor een parallel geschakeld systeem in plaats van een serie geschakeld systeem. Een parallel geschakeld systeem is een systeem met micro-omvormers. Hierbij zijn de zonnepanelen afzonderlijk van elkaar te regelen. Als er veel schaduwval op een paneel is, dan blijven de overige panelen ‘gewoon’ hun werk doen en stroom opwekken.
Bij een serie geschakeld systeem zijn alle panelen aan elkaar geschakeld. Hierbij heeft schaduwval op één paneel effect op de opbrengst van de andere panelen.
Hoe werkt het terugleveren van zonnepanelen?
Iedereen met zonnepanelen maakt gebruikt van de salderingsregeling. Met deze regeling mag u de opgewekte stroom die u terug levert aan het net wegstrepen tegen de stroom die u van het net afneemt. Dat wegstrepen wordt salderen genoemd. De overheid wil deze regeling vanaf 2025 afbouwen. De overheid wil hiermee stimuleren dat u uw eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk direct gebruikt in uw huishouden.
Hoe werken zonnepanelen met een slimme meter?
Bij zonnepanelen is het een vereiste dat u een meter heeft die geschikt is voor teruglevering, bijvoorbeeld een slimme meter. Een slimme meter is een digitale energiemeter die uw energieverbruik op afstand kan uitlezen. Hij laat zien hoeveel energie u afneemt van uw energieleverancier én hoeveel energie u teruglevert met uw zonnepanelen.
Met een slimme meter kan uw energieleverancier regelmatig een overzicht van uw energieverbruik sturen. Hierdoor ziet u vaker wat uw verbruik is. U ziet in dit overzicht ook hoeveel energie u heeft teruggeleverd. Aan de hand van dit overzicht kunt u ook bekijken hoe u uw eigen opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk zelf kunt gebruiken in plaats van terug leveren aan het net.
Wat is het nut van zonnepanelen?
Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?
Hoeveel u precies bespaart met zonnepanelen hangt af van een aantal factoren, zoals uw energieverbruik, de ligging en hellingshoek van het dak, het aantal zonnepanelen en schaduwval en/of obstakels op het dak.
Met onze zonnepanelencheck berekenen we voor u hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen.